At nighttime, the station comes to life through a light installation, breathing to the rhythm of its inner beat. A geo-poetical route shows the liveliness of the place, creating bonds and revealing the activity inside the station to travellers and passers-by.


Visible in the distance, the large covered walkway and branched structures are an invitation to explore this brand new, massive, metaphorical Parisian canopy. A rain of light gives an opportunity to feel the green freshness. It is the time for a new perception and for a dialogue between the light and the city, renewed with the seasons.


The functional and safety lights, beacons, signage system and signs are organized to create a luminous, harmonious and comfortable composition.

GARE DU NORD

PROJECT TYPE

Train station & mall

INTERVENTION

Architectural installation

SCHEDULE
CLIENT
STATUS
LOCATION
SURFACE AREA
LIGHTING DESIGN
PROJECT TEAM

-

StatioNord (Gares & Connexions et Ceetrus)

Competition

Paris [FR]

1,184,030 sqft

Ceetrus, Valode et Pistre, AREP, SNCF Gare et connexions, Michel Desvigne

BOA

Yann Kersalé, Ker yan

Synchro in city