After dark, a blanket of light invites the public to rediscover the outdoor spaces.


Light-emitting fireflies punctuate the outside areas, while the inaccessible forests, representing biodiversity reserves, remain plunged into darkness.


Much as a second sensitive skin, the light installation comes to life at a quiet and slow tempo, allowing the building to breathe, in a highly coloured allegory. Luminous and dynamic compositions are pre-recorded in order to renew this breathing throughout the seasons and all year round.


The monumental entrances to the patios become arches of light, totems in the night and sculptures to explore.

The nights of the Metropolitan Square adapt to the rhythm of the city of Lille, alternating between three different intensities every night: active, urban and natural.

LILLE, METROPOLITAN SQUARE

PROJECT TYPE

Mixed use

INTERVENTION

Architectural and landscape installation

SCHEDULE
CLIENT
STATUS
LOCATION
SURFACE AREA
LIGHTING DESIGN
PROJECT TEAM

2018

Métropole européenne de Lille

Competition

Lille [FR]

936,460 sqft

Altarea Cogedim, Sou Fujimoto Architects, Lalou+Lebec Architectes, OXO Architectes, Topotek 1

BOA

Yann Kersalé, Ker yan

Luminescences